VLAM / Vis van het jaar

De Vlaamse pladijs is krek hetzelfde als de Nederlandse schol. Dat hij soms als platvis wordt gecatalogeerd, hoeft geen betoog;  deze vinnige lekkernij kan je bezwaarlijk dik en bovenal graatmager noemen. Na een lange periode van nauwelijks nog aanwezig in de vishandel vond de VLAM het hoog tijd om pladijs weer op ons bord te krijgen. En dat deed deze Vlaamse Organisatie voor Agricultuur- en VisserijMarketing met goed gekozen argumenten: 20 fijne gerechten van evenveel gereputeerde chefs, gebundeld in een leuk boekje dat gratis te neem was in alle vishandels van Vlaanderen. Vol overgave zetten wij onze (water)tanden in deze sensibiliseringscampagne. Coverbeeld (pladijs opgebouwd uit visnet in 3D) en opmaak moesten het vers gevangen, inheems karakter op een stijlvolle manier benadrukken. Oja, wij hebben alle gerechtjes stuk voor stuk geproefd en hemels bevonden. Gisteren nog in onze netten, nu op uw bord. Best wel wijs, pladijs. Schol! Leve ploate mé stutte.